23948sdkhjf

Rejäl konkursminskning i detaljhandeln

Konkurserna inom detaljhandeln minskade med 27 procent i augusti jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt statistik från UC. I augusti i år gick 33 företag inom delbranschen omkull jämfört med 45 under samma månad i fjol.

Den ekonomiska återhämtningen verkar gå snabbare än väntat. Efter ett fruktansvärt andra kvartal väntas nu BNP falla med 4 till 5 procent under 2020 enligt flera bedömare, vilket inte är ett lika kraftigt fall som tidigare befarats. När konkurserna avtar kraftigt bland småföretagen är det ett ytterligare tecken på att det värsta är över. Men osäkerheten är fortfarande stor och kommer bara att avta när pandemin har försvunnit, säger Richard Damberg, ekonom på UC i en kommentar.

Hittills i år, januari till augusti, har emellertid konkurserna ökat med 4 procent inom detlajhandeln och i augusti i år gick 490 företag omkull jämfört med 470 under samma månad ifjol.

Totalt minskade konkurserna i landet  med 34 procent jämfört med samma månad i fjol. Minskningen gäller samtliga delbranscher med undantag för transportsektorn. Hittills i år har konkurserna i Sverige ökar med 7 procent, jämfört med samma period föregående år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078