23948sdkhjf

Stilindex: ”Nattsvart halvår”

Återhämtningen för modehandeln går trögt och försäljningsrasen i såväl kläd- som skohandeln blev stora även i augusti.

Den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker, med butikens e-handel inräknad, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser minskade med 17,9 procent i augusti jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för skoförsäljningen visar en minskning med 26,6 procent i augusti, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil.

– Försäljningsrasen var drastiska även i augusti. Sedan coronapandemin slog till har stora delar av modebranschen haft ett nattsvart halvår, återhämtningen går sakta och många kämpar fortfarande för att överleva, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Hittills i år, januari till augusti, har försäljningen i klädhandeln minskat med 17,8 procent. Motsvarande siffra för skohandeln visar ett försäljningsras om 32, 2 procent.

– Modehandeln genomgår dessutom en omfattande omställning där den snabba digitaliseringen skapar en allt tuffare internationell konkurrens. Prisnivån påverkas i hög grad globalt och pressas ständigt nedåt, samtidigt som kostnader för anställda och hyror sätts lokalt och är höga ur ett internationellt perspektiv. Det är en svår ekvation för företagen att få ihop, säger Mats Hedenström.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14