23948sdkhjf

Synsam bygger glasögonfabrik i Ockelbo – väntas sysselsätta 150

Uppför anläggning från grunden och flyttar produktion från Asien till Sverige.

Synsam Group flyttar produktion från Asien till Sverige och bygger anläggning i Ockelbo där 1 miljon glasögon per år ska produceras.

Den nya fabriken om cirka 6 000 kvadratmeter väntas stå klar hösten 2021 och beräknas ge cirka 150 arbetstillfällen och därmed bli ortens största privata arbetsgivare. I framtiden kan produktionsenheten ge fler arbetstillfällen lovar optikjätten. 

– Vi på Synsam jobbar för en mer hållbar närproduktion med så få och korta transporter som möjligt. Därför är flytten av vår produktion till Sverige både ett historiskt och samtidigt viktigt nästa steg i Synsams strävan att bidra till ett minskat klimatavtryck, säger Håkan Lundstedt, koncernchef Synsam Group.

Fokus i den nya anläggningen ligger på hållbar produktion och produktdesign samt cirkulära kretslopp. Fabriken blir Nordens första och största moderna tillverkningsindustri för glasögon. 

Utformningen av fabriken sker med ledande teknologi och hållbar design, heter det vidare. Målsättningen är att den blir ett utbildningscenter och destination, inte bara för kedjan, utan också för kunder från när och fjärran, näringslivet samt för utbildningar inom ögonhälsa, uppger Synsam.

Valet föll på Ockelbo som produktionsort efter utvärdering med hänsyn till ekonomiska, logistiska samt genomförandemässiga förutsättningar under innevarande år av även Östersund och Eskilstuna. 

– Det här är ett otroligt positivt besked för den lokala arbetsmarknaden i Ockelbo med omnejd. Sådana här stora etableringar kan dessutom bana vägen för ytterligare arbetstillfällen. Jag ser en stor potential i Synsams etablering i vår kommun säger Magnus Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo i en kommentar.

Ockelbos kommunfullmäktige har den 5 oktober ställt sig bakom en gemensam avsiktsförklaring om nyetableringen. Ett detaljerat avtal beräknas vara undertecknat innan årsskiftet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.047