23948sdkhjf

"900 jobb försvinner med kläd- och skoskatten"

Det slår Svensk Handel fast i en ny rapport.

Den utredning om en kläd- och skoskatt som tills nyligen var ute på remiss, och som regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna planerar att införa vid halvårsskiftet nästa år, kommer gå hårt åt branschen. Det framkommer i en rapport som HUI Research har gjort i uppdrag från Svensk Handel. 

Skatten skulle innebära ett försäljningsbortfall på 1,3 procent för klädhandeln, 1,2 procent för sporthandeln och hela 4,6 procent för skohandeln. Detta skulle medföra att 150 företag och 900 jobb går förlorade.

– Miljövinsterna är diffusa men de negativa effekterna är glasklara - införs skatten kommer svenska företag och jobb att gå förlorade. Förslaget borde läggas i papperskorgen, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Arbetsgivareorganisationen kritiserar skattens utformningen som "trubbig" eftersom företagen måste bevisa att produkterna inte innehåller skadliga kemikalierna för att få tillbaka 95 procent av skatten. Detta kommer att kosta företagen hundratals miljoner kronor i administration och testning. 

– Skatten saknar precision och straffar även de företag som arbetar systematiskt med kemikaliefrågan. Vi befarar att kläd- och skoskatten blir kontraproduktiv när viktiga resurser tas från företagens proaktiva hållbarhetsarbete, säger Mats Hedenström.

LÄS HABITS RAPPORTERING OM MODESKATTEN:

Kemikalieinspektionen sågar modeskatten

Så slår modeskatten mot branschen

185 miljoner kronor per år -- så mycket skulle modeskatten kosta Stadium

Modeskatten snart här

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063