23948sdkhjf

Kemikalieskatten på mode skjuts upp till 2022

Skatten på kläder och skor, som var planerad att tas ut vid halvårsskiftet nästa år enligt januariöverenskommelsen med regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, skjuts nu upp till 2022.

-- Vi tar det lite lugnt och inför den först 2022, så får branschen lite längre tid på sig att ställa om och göra de anpassningar som behövs, säger Miljöpartiets representant i finansutskottet, Karolina Skog, till Sveriges radio.

Eftersom det hela tiden kommer nya kemikalier hinner inte lagstiftningen med, säger hon.

-- Vi behöver göra mer för att alla konsumenter ska var trygga när de handlar. Därför vill vi införa en kemikalieskatt på kläder och skor så att de produkter där det finns farliga kemikalier får betala mer, säger Karolina Skog vidare. 

Modeskatten har kritiserats av både Kemikalieinspektionen, branschens aktörer och branschorganisationer som Textilimportörerna och Svensk Handel, vilket Habit har rapporterat om. 

Svensk Handel påvisar i färsk rapport att skatten skulle innebära ett försäljningsbortfall på 1,3 procent för klädhandeln, 1,2 procent för sporthandeln och hela 4,6 procent för skohandeln. Det i sin tur skulle medföra att 150 företag och 900 jobb försvinner. 

Trade Partners Sweden anser att skatten är ett dråpslag för branschen och skulle innebära "stora ökade kostnader och en ökad administrativ hantering". Branschorganisationen  välkomnar i stället ett förbud av hälso- och miljöfarliga kemikalier.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078