23948sdkhjf

Apoteket minskade försäljningen – e-handeln ökade med 45 procent

Förändrade konsumentbeteenden slår mot försäljningen.

Färre besök till vissa fysiska butiker slår mot Apotekets försäljning som minskade under årets tredje kvartal. Det är främst butiker vid gränshandel, gallerior samt vid knutpunkter och citylägen har som tappar besökare, uppger Apoteket i kvartalsrapporten.

Nettoomsättningen under tredje kvartalet, juli till september,  uppgick till 4 614 (4 913) miljoner kronor.

Rörelseresultatet, exklusive jämförelsestörande poster, uppgick till 142 (165) miljoner kronor och rörelsemarginalen till 3,0 (3,4) procent. Resultatet efter skatt uppgick till 90 (136) miljoner kronor för perioden. Apotekets e-handelsförsäljning ökade med 45 procent under kvartalet.

E-handeln via apoteket.se och appen Mitt Apotek har växt med 41 procent hittills i år.

– Coronapandemin fortsätter att påverka våra kunders vardag och beteende. Många nya kunder har under kvartalet valt Apotekets e-handel samtidigt som delar av apotekskedjan haft färre kunder än normalt. Vi gör nu en större omställning där vi nyinvesterar i stor omfattning samtidigt som vi genomför kostnadsbesparingar för att säkra vår långsiktiga lönsamhet, säger Ann Carlsson,vd, i en kommentar.

Som tidigare aviserat har apotekskedjan genomfört en omorganisation, som berör cirka 60 medarbetare inom olika funktioner på huvudkontoret, och som trätt i kraft under september.

Den nya organisationen medför också att antalet tjänster på huvudkontoret blir färre.

”Omorganisationen är en del i omställningen för att möta nya kundbehov, möjliggöra viktiga investeringar inom bland annat IT och logistik och säkra långsiktig lönsamhet i nivå med apotekskedjans mål”, heter det i ett pressmeddelande.

Under kvartalet har kedjan öppnat tre nya enheter och hade vid utgången av kvartalet 400 apotek.

Apotekets omsättning årets nio första månader uppgick till 14 620 miljoner kronor, en minskning med 3,4 procent som också härrör på att upphandlingsaffären med regionerna minskat i omfattning. Rörelseresultatet för de tre första kvartalen var 306 miljoner kronor och rörelsemarginalen 2,1 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078