23948sdkhjf

Färre konkurser i oktober men högre tal väntas

Nya restriktioner i detaljhandel kan bryta konkursnedgång.

Under oktober minskade antalet konkurser i detaljhandeln med 19 procent och 57 bolag inom delbranschen försattes i konkurs jämfört med 70 bolag under oktober i fjol.

Det visar statistik från UC.

Men UC menar att konkursnedgången kan vara på väg att brytas inom detaljhandeln då nya restriktioner för att minska spridningen av coronaviruset väntas slå hårt mot en redan utsatt detaljhandel.

– Detaljhandeln var redan före pandemin kraftigt påverkad av digitaliseringen, låga marginaler och det talades om butiksdöd. I och med pandemin lärde sig nya grupper att handla på nätet och de vanorna kommer förmodligen att bestå framöver. Och köpcentrumen kommer återigen att stå tomma när restriktionerna blir tuffare. Därför kommer vi med största sannolikhet att se ett ökat antal konkurser inom detaljhandeln. Vi kommer troligen att få se större och färre aktörer framöver. Citykärnorna kommer att fortsätta att få ett ökat utbud av tomma lokaler. E-handelsutvecklingen har fått en rejäl skjuts framåt. Vi konsumenter har vant oss vid en mycket hög service och leveransnivå. Att bara ha en e-handel räcker inte. Detta gynnar stora spelare med stora resurser och god logistik. Det finns också några klara vinnare inom detaljhandeln nu och det är livsmedelsbutiker och lågprisbutiker, säger Richard Damberg, ekonom på UC i enkommentar.

Hittills i år har 596 bolag inom detaljhandeln gått omkull vilket är en minskning med 1 procent jämfört med samma period i fjol då 599 bolag försattes i konkurs.

Totalt minskade konkurserna i oktober med 36 procent jämfört med samma månad i fjol.

Hittills i år, januari till oktober, har antalet konkurser minskat med totalt 2 procent. Konkursminskningen gäller i sort sett samtliga delbranscher och läget är bättre än väntat enligt kreditupplysningsbolaget.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078