23948sdkhjf

Medlingen om handeln kan vägleda hela avtalsrörelsen

Handels varslade i förra veckan om strejk. Totalt omfattar varslet cirka 5 000 anställda på 13 butiker och nio lager runt om i Sverige.

Medlingsinstitutet har utsett Gunilla Runnquist, tidigare förhandlingschef vid Lärarförbundet, och Robert Schön, tidigare vice vd för Industriarbetsgivarna, till att medla i konflikten och hjälpa parterna att nå fram till nya kollektivavtal för handeln innan strejken bryter ut den 13 november. 

I en intervju i tidningen Arbetet säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo att medlingen mellan Handels och Svensk Handel kan bli vägledande för resten av avtalsrörelsen. 

Knäckfrågan är om Handels önskade låglönesatsning ryms inom märket.

Enligt facket ger avtalen inom industrin utrymme för löneökningar på 5,4 procent plus lite extra vid arbetsplatser där det finns lågavlönade anställda (med löner under 26 100 kronor i månaden). Motparten Svensk Handel menar att allt ska rymmas inom märket.

Irene Wennemo påpekar att en av medlarna i konflikten, Robert Schön, är en av de opartiska ordförandena. Och att det har betydelse.

– Hur Opo tolkar märket i handelskonflikten blir viktiga signaler för oss, säger Irene Wennemo till Arbetet.

– Hur Opo tolkar märket i handelskonflikten blir viktiga signaler för oss, säger Irene Wennemo, som hoppas att medlingen ska ge vägledning för den fortsatta avtalsrörelsen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.068