23948sdkhjf

Ägarstrid skakar Mall of Scandinavias ägare

En ägarstrid har drabbat Mall of Scandinavias ägare, Unibail-Rodamco-Westfield (URW). Bolaget har behov av nytt kapital men ägaraktivister har blockerat förslaget om en nyemission på 3,5 miljarder euro.

Aktivisterna har dessutom tagit plats i styrelsen, rapporterar Financial Times.

URW, som äger en lång rad köpcentrum i Europa, har drabbats hårt av den coronapandemi som fått många butiker att sluta betala hyra eller förhandla ned priserna. Utvecklingen har bland annat gjort URW till en av Europas mest blankade aktier med nästan 30 procent av aktierna utlånade, enligt data från IHS Markit.

Förslaget om nyemission behövde två tredjedelars majoritet för att gå igenom, men detta uppnåddes inte. Därmed föll en av byggstenarna i styrelsens planer för att stärka balansräkningen de andra delarna innebar försäljningar av tillgångar för 4 miljarder euro, sänkt utdelning och kostnadsbesparingar. URW har skulder på 24 miljarder euro som till stor del beror på köpet av australiensiska Westfield för 24,7 miljarder euro 2018.

De aktivister som nu lagt hinder i vägen är telekommiljardären Xavier Niel ochfastighetsinvesteraren Leon Brassler, där den senare själv ledde Unibail under 14 års tid. De båda kommer att ta plats i styrelsen vid nästa möte, skriver Financial Times.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078