23948sdkhjf

Apotea lovar bot och bättring efter kritiken

Nätapoteksjätten Apotea, med omkring 900 anställda, har under den senaste tiden fått kritik i olika medier och av fackförbundet Unionen kring bristande arbetsmiljö på bolagets lager i Morgongåva utanför Uppsala.

Det har bland annat handlat om stressiga arbetsförhållanden, övervakning, bestraffningar, dåligt ledarskap och sexuella trakasserier.

Nu tillkännager Apotea att bolaget brustit i ledarskapet vid olika incidenter och i ett pressmeddelande skriver bolaget att det ”tar kritiken på största allvar och har vidtagit en rad åtgärder för att stärka arbetsmiljön på lagret och förbättra dialogen på arbetsplatsen.”

– Det är olyckligt om tidigare eller nuvarande medarbetare har upplevt brister hos oss och vi arbetar hårt för att stärka arbetsmiljön på lagret. Alla ska känna att vi är en professionell, trygg och bra arbetsgivare som tar ansvar för våra medarbetares hälsa, säger Pär Svärdson,vd, Apotea i en kommentar.

Bland annat uppger ledningen att den snabba tillväxten under coronpandemin lett till att bolaget legat efter administrativt. Nu ska bolagets vice vd Sarah Ahnström ta ett extra ansvar för att driva arbetsmiljöarbetet i lagerverksamheten och vara stöd till chefer på plats. Därtill har seniora chefer rekryterats till dags – och kvällspassen och inom två veckor börjar en senior helgchef. Ansvariga och chefer genomgår också utbildning i ledarskap, kommunikation och arbetsmiljö.

Därtill ska en medarbetarundersökning genomföras och utifrån resultatet kommer bolaget tillsammans med fackförbunden Unionen, Sveriges farmaceuter och en arbetsmiljökonsult att identifiera och vidta åtgärder. Chefer och ansvariga genomgår just nu också utbildning i ledarskap, kommunikation och arbetsmiljö.

– Jag tycker att dialogen med fack och medarbetare är väldigt viktig och tillsammans ska vi se till att göra arbetsplatsen ännu bättre. Jag vill understryka att övervakning, bestraffningar och sexuella trakasserier är fullkomligt oacceptabelt och vi har rutiner för att agera om något skulle inträffa, exempelvis en visselblåsarfunktion, säger Pär Svärdson, vd Apotea.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078