23948sdkhjf

Uppmaning från Svensk Handel: Sprid ut köpen

Det är viktigt att under perioden med reor och julhandel göra sitt yttersta för att minska trängseln och därmed smittspridningen.

Det var budskapet från näringsminister Ibrahim Baylan, Svensk Handels vd Karin Johansson och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en pressträff på fredagen.

Alla risker för ökad smittspridning måste minimeras. Inför en period som vanligtvis innebär stor trängsel är det därför viktigt att hålla i.

– Går det inte att handla utan att undvika trängsel ska du inte heller handla, sade Ibrahim Baylan.

Fler och fler e-handlare erbjuder hemleverans. Till de som har möjlighet uppmanar jag er att göra det för att minska trängseln hos våra postombud, tillade han.

Karin Johansson, vd för Svensk Handel, sade att julhandeln innebär skillnaden mellan svarta och röda siffror för många butiker. Svensk Handel har tillsammans med Folkhälsomyndigheten tagit fram riktlinjer och råd, som avståndsmarkeringar i golven, plexiglasskivor i kassorna och handsprit.

Väldigt många företag lägger över sin kapacitet och resurser till e-handeln. Handeln jobbar stenhårt för att skapa trygga, säkra, utlämningsställen och att utveckla leveranserna hem till dörren.

– Vår uppmaning till alla är att sprida ut dina köp nu. Börja julklappsinköpen redan nu. Säkerställ att det inte blir trängsel vid utlämningsställen, sade Karin Johansson.

– Det är inte tid för det sociala flanerandet i köpcentrum, sade hon.

Karin Johansson sade också att Svensk Handel gärna ser att stödåtgärderna borde följa de skärpta råden, vilket de ännu inte sett fullt ut.

– Korttidspermitteringarna är en viktig åtgärd. Men omställningsstöden har en tendens att dröja, inte minst utbetalning av pengarna. Vi behöver likviditetsstärkande åtgärder. Uppskov med skattebetalningar vore en konstruktiv och bra åtgärd i ett läge där branschen blöder, sade hon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109