23948sdkhjf

Handels bannar butikerna för otillräckliga åtgärder för att minska smittspridning

Handels ser stora brister i butikers åtgärder mot smittspridning av covid-19 i butikerna.

Fackförbundet tycker inte att vanlig åtgärd som handsprit och markeringar i golvet räcker när det upplevs att många kunder inte kan eller inte respekterar att hålla avstånd i butikerna.

Istället pekar Handels på att få butiker har gjort något för att minska trängseln i butikerna och för få har utsett någon trängselansvarig; något som bara en tredjedel av butikerna sett till att upprätta.

– Det är butiksägare som har det yttersta ansvaret för både arbetsmiljön för anställda och kundernas säkerhet. Om man inte redan tagit detta ansvar är det läge att göra det nu. Det är dags att skärpa sig. Vi kommer intensifiera arbetet att se till att våra medlemmar och anställda i branschen är trygga på jobbet under julhandeln, säger Linda Palmetzhofer, ordförande för Handelsanställdas förbund.

Fackförbundet lutar sig på svar som framkommit i en enkätundersökning gjord under två veckor i oktober och där drygt 900 skyddsombud deltagit. Där framkommer att två tredjedelar av butikerna har bedömt riskerna kring smittrisk för anställda och/eller kunder.

Dock menar fyra av tio av skyddsombuden att riksbedömningen ej varit tillräcklig och att de anställda oftast inte varit delaktiga i arbetet.

Att förse anställda med engångshandskar och munskydd är enligt enkäten en ovanlig åtgärd. Och 16 procent av butikerna har infört kontantfritt för att minimera smitta.

Skyddsombuden menar att det genomgående är för mycket kunder i butikerna och att det är svårt att hålla avstånd till kunder under arbetsmoment som exempelvis självscanning. Skyddsombuden tror på inte att butikerna kommer genomföra tillräckligt med åtgärder kring att minska smittspridning om inte tvingande riktlinjer kommer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079