23948sdkhjf

Trögt för miljömärkta ljus

Ljus är en storsäljare under vintersäsongen, och framför allt runt jul. Men det går trögt att ersätta fossilbaserade paraffinljus med ljus av stearin, som är en förnybar råvara.

Bara en av tre butiker planerar att fasa ut ljus som tillverkas av fossil råvara och bara sälja stearinljus. Det visar en enkät som Miljömärkning Sverige har gjort bland återförsäljare av Svanenmärkta ljus. Syftet var att undersöka om stearinljus kan bli ett enkelt förstahandsval för ännu fler människor.

Miljömärkning Sverige, som står bakom Svanenmärkningen, uppmanade förra året handeln att fasa ut paraffinljusen och bara sälja stearinljus. En ny enkät visar att det går trögt.

Enkäten skickades till Axfood (Willys och Hemköp), Blomsterlandet, City Gross, Clas Ohlson, Coop, Ica, Granit, Hemtex, Indiska, Mio, Plantagen, Rusta och Åhléns. Sex av tolv återförsäljarna svarade.

Av dessa var det 80 procent som upplever medelhög/ hög efterfrågan på Svanenmärkta stearinljus, men bara en tredjedel av dem använder mittgången för att skylta ljusen i butiken

Nästan 70 procent har planer på att fasa ut stearinljus med palmolja, medan bara en tredjedel har planer på att fasa ut paraffinljus och bara sälja stearinljus.

Enligt Svanens krav måste ljusen ska bestå av mer än 90 procent förnybar råvara. Den förnybara råvaran i miljömärkta ljus får inte bestå av palmolja.

Att välja stearinljus, helst miljömärkta, istället för de fossila paraffinljusen är ett litet men viktigt val för klimatet. Stearin är en förnybar råvara som inte leder till ytterligare utsläpp av växthusgasen koldioxid, enligt Miljömärkning Sverige.

Om alla ljus, som förbrukas i Sverige under ett år, skulle vara av stearin istället för paraffin, så motsvarar det koldioxidutsläpp från upp till 67 000 bilar. Enbart i Sverige använder vi runt 46 000 ton ljus per år.

– Det är bråttom om vi ska kunna minska klimatutsläppen, så det är viktigt att göra alla val så klimatsmarta som möjligt. Vi har tidigare uppmanat handeln att fasa ut paraffinljus, men det verkar tyvärr som om alltför få butikskedjor ännu är redo att gå i bräschen för mer klimatsmarta ljus. Eftersom vi köper så stora mängder ljus är det extra viktigt att konsumenter använder sin konsumentmakt och väljer bort paraffinljus, när inte handeln vill göra det, säger Maria Forsberg, rådgivare på Miljömärkning Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094