23948sdkhjf

H&M: Stark återhämtning bromsades av andra våg

Försäljningen rasade under andra halvan av fjärde kvartalet.

H&M-gruppens nettoomsättning minskade med 10 procent under fjärde kvartalet och i rapporten för försäljningsutvecklingen för helåret, som kommunicerades på tisdagen, syns svängningarna i försäljningen under året tydligt.

Den starka återhämtningen som koncernen sett under tredje kvartalet och under delar av fjärde kvartalet bromsade in i slutet av oktober. Under perioden 22 oktober till 30 november minskade försäljningen jämfört med motsvarande period föregående år med 22 procent då återhämtningen bromsades in till följd av pandemins andra våg.

Den första delen av kvartalet, 1 september till 21 oktober, låg försäljningsminskningen på 3 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande period föregående år.

Nettoomsättningen för fjärde kvartalet uppgick till 52 543 miljoner kronor (61 694).

Under helåret 2020 minskade nettoomsättningen med 18 procent i lokala valutor och nettoomsättning uppgick till 187 025 miljoner kronor (232 755).

I rapporten skriver bolaget att årets inleddes starkt innan den första vågen av covid-19 slog till och H&M har under året drabbats av tillfälliga butiksstängningar och stora nedgångar i kundtrafiken till fysiska butiker, inte minst under den första vågen och under andra kvartalet.

Som mest hade H&M-gruppen, under pandemins första våg, i mitten av april ungefär 4 000 butiker, av totalt drygt 5 000, tillfälligt stängda. Koncernen har praktiskt taget haft tillfälligt stängda butiker under stora delar av räkenskapsåret och nu väntar nya stängningar då 460 butiker i Tyskland stänger på onsdagen.

Bokslutskommunikén för räkenskapsåret 2020 presenteras den 29 januari.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048