23948sdkhjf

Fiaskobetonad börsdebut för Wish

Det amerikanska e-handelsbolaget Wish, vars plattform för att handla kinesiska lågprisvaror de senaste åren blivit välkänd även bland svenska konsumenter och inte minst vållat kaos för Postnord, gjorde fiasko i börsdebuten på Nasdaq New York på onsdagen.

I den emission som genomfördes inför börsdebuten där Wish tog in färskt kapital sattes teckningskursen till 24 dollar per aktie. När handeln stängde på onsdagen, som alltså var första handelsdag, stod aktien i 20:05 dollar.

Wishs debut står i bjärt kontrast till flera andra noteringssuccéer på senare tid, där bolag som Doordash och Airbnb handlats upp rejält och till och med kursdubblats under första handelsdagen.

Under 2017 och 2018 blev Wish den mest nedladdade e-handelsappen i världen och det var också då den största uppmärksamheten röntes kring Wish i Sverige.

Den plötsliga anstormningen av kinesiska näst intill avgiftsfria paket blev övermäktig och oförsvarligt dyr för Postnord. Till sist nådde Wish och Postnord en uppgörelse, som ledde till att den avgift om 75 kronor per paket som Postnord påfört frakten kunde slopas.

Wish är baserat i San Francisco och startades 2010 av den tidigare Google-anställde Piotr Szulczewski, som är vd för bolaget. Bolaget tillhandahåller endast en e-handelsplattform, som möjliggör för handlare att komma i kontakt med konsumenter. Wish lagerhåller således inte några varor och administrerar heller inga returer. På den punkten har mängder med kritiska röster höjts mot Wish, som konstaterats ha blivit en kanal för lågprissatt gods av synnerligen svag kvalité och även som en av de största säljarna i världen av piratkopierade märkesvaror.

Dessutom har rättsfall väckts där köpare kunnat föra in illegalt gods som anses utgöra vapenmateriell i mottagarlandet. Bland annat dömdes en man i Storbritannien till elva månaders fängelse i januari sedan han importerat en elchockspistol från Wish.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.939