23948sdkhjf

Stora utmaningar för köpcentrumbranschen – pressad av coronapandemin

Gränshandelscentrum, centrum med mycket modehandel och kollektivtrafikcentrum värsta drabbade.

Inte oväntat påverkades köpcentrumåret 2020 hårt av coronapandemin. Bostadsnära, stadsdelscentrum och biltillgänglig handel som volymhandelsområden kom dock lindrigare undan än centrum med mycket modehandel, centrum som är beroende av kollektivtrafikcentrum samt köpcentrum och handelsplatser som är starkt beroende av turism, shoppingturism och gränshandel.

Det slår HUI Research och Nordic Council of Shopping Centers, NCSC, fast i rapporten Svenska Köpcentrum 2021 där en pandemispecial ingår.

– De mest utsatta centrumen är beroende av turism, modehandel eller en arbetande dagbefolkning, medan biltillgängliga eller bostadsnära centrum har kommit lindrigare undan, säger Monica Bruvik, Senior Retail Analyst, HUI Research i en kommentar.

Rapporten visar också att köpcentrum hade en relativt god utveckling innan pandemin slog till, trots konkurrens från växande  e-handel, med en positiv omsättningsutveckling på 2,1 procent 2019.

– Innan pandemin gick utvecklingen för köpcentrumbranschen i rätt riktning. Arbetet med att skapa attraktiva platser med en balanserad mix av dagligvaror, detaljhandel och service hade tagit form. När pandemin slog till förändrades konsumenternas beteenden över en natt och året har inneburit stora utmaningar för branschen. Stort ansvar har vilat på våra medlemmar där en strategisk säkerhetsstrategi har varit avgörande. NCSC har varit en viktig plattform för dialog mellan medlemmar säger Kajsa Hernell, vd NCSC.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125