23948sdkhjf

Lyko: 34 långtradare färre med tunnare emballage

E-handelsbolaget Lyko har på cirka 15 år blivit en av Sveriges mest framgångsrika e-handelsplattformar och är specialiserade på hår- och skönhetsvård. Rickard Lyko är vd för det numera börsnoterade företaget som nyligen halverade tjockleken på emballaget som produkterna packas i.

– Den lilla skillnaden från 3 mm till 1,5 mm har fått stor effekt. Vi sparar in 1 670 lastpallar per år vilket motsvarar en transportminskning med 34 långtradare till vårt lager. Vi har fokuserat på våra tre minsta kartonger, och kunderna har inte reagerat. Och produkterna tar självklart inte skada under transporten, säger Rickard Lyko.

Rickard Lyko berättar att man eftersträvar att alltid packa kundernas beställningar i minsta möjliga emballage för att minimera frakten av luft.

– Vi utvecklar kontinuerligt våra emballagestorlekar baserat på medarbetarnas insikter.

I början av 2020 flyttade Lyko in i ett nytt automatiserat lager i Vansbro, i en lösning som man själva kallar för en av världens snabbaste. Här har man en Cuby shuttle från SSI Schäfer med 150 robotar och 42 000 lådor med upp till 336 000 lagerplatser i ett stort lager, som uppförts av Logistics contractor.

– Utan den lösningen hade vi inte klarat den stora tillväxten som skett under pandemin, men utöver investeringarna i effektivitet har vi även behövt utöka organisationen med ett par hundra medarbetare. Det är allt från lagermedarbetare till teamledare och tjänstemän, och vi är nu Vansbro kommuns största privata arbetsgivare. När det är högt tryck i logistiken packar jag själv varor någon gång i veckan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187