23948sdkhjf

Apoteket avslutade starkt trots minskad försäljning

Stärkt resulat för helåret och fjärde kvartalet trots minskade försäljning.

Nettoomsättningen uppgick till 4 916 (5 183) miljoner kronor under fjärde kvartalet, oktober till december, vilket var en minskning med 5,1 procent.

Rörelseresultatet förbättrades dock rejält och uppgick till 91 (-1) miljoner kronor.

"Resultatförbättringen är hänförlig till ökad tillväxt och förbättrad marginal för e-handeln, ökat tjänsteutbud samt kostnadsreducerande aktiviteter. Samtidigt har intäkterna minskat i butik till följd av pandemin", skriver Apotekekdjan i rapporten. 

– Resultatet förbättrades under året, trots en tidigare meddelad tvåsiffrig omsättningsminskning på vårdmarknaden och en minskad försäljning i butik på grund av coronapandemin. E-handeln växte med höga tillväxttal och arbetet med att förbättra köpupplevelsen i digitala kanaler, bland annat genom fler betalningsalternativ och snabbare, mer miljövänliga leveranser, fortsatte, säger Ann Carlsson, vd, i en kommentar.

Satsningarna för att öka försäljningen i digitala kanaler gav frukt och enligt apotekedjan har e-handeln ökat rejält och under fjärde kvartalet ökade försäljningen digitalt av förskrivna produkter och egenvård. Apoteket investerar nu i nytt automatiserat lager och logistikcenter i Eskilstuna.

Även för helåret 2020 minskade Apotekets omsättningen och uppgick till 19 536 (20 321) miljoner kronor vilket var en minskning med 3,9 procent.

Dock stärktes även rörelseresultatet för helåret och uppgick till 397 (365) miljoner kronor.

Apotekskedjan omfattade vid utgången av fjärde kvartalet 402 apotek.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078