23948sdkhjf

Här flyttar XXL in i nybyggda lokaler – kedjan har vänt till vinst

Sportkedjan XXL anländer till Sickla köpkvarter i Nacka. Den norska kedjan ska etablera sig i en nybyggd del av gallerian. Efter öppningen i höst kommer kedjan att ha 30 svenska varuhus.

Hyresavtalet som XXL tecknat med fastighetsägaren Atrium Ljungberg omfattar 3 100 kvadratmeter.

– Spännande och intressanta varuhus där du kan uppleva saker på plats, få bra råd och guidning i kombination med en snabb och smidig e-handel är framtiden. Vi fortsätter därför att investera i våra varuhus, säger XXL:s Sverigechef Anders Lindblom.

Han menar att Sickla ligger strategiskt helt rätt för kedjan.

– Här får vi en stark representation i de södra delarna av Stockholm med ett stort upptagningsområde. Här finns också en stark koppling till både skärgård och friluftsliv och framförallt en närhet till de många aktivt fritidsintresserade i detta område.

Etableringen i Sickla sker i den del av gallerian som just nu är under om- och tillbyggnation. I tillbyggnaden tillskapas utöver den nya handelsytan även parkeringslösningar för det nya hälsohuset Curanten som öppnade i Sickla under hösten.  

– Vi är verkligen glada att XXL väljer Sickla för sin nya butik. Det är en stadsdel där mycket är på gång och vi ser ett stort intresse både från befintliga butiker som satsar vidare och från nya aktörer som vill etablera sig i Sickla, säger Charlotta Gustafson, head of leasing på Atrium Ljungberg.

Den norska sportkedjan har haft stora ekonomiska problem och beslutade för ett år sedan att bromsa takten i butiksexpansionen, och att fokusera på nya butiker i Österrike samt några i Sverige.

Nu har det vänt. Under fjärde kvartalet vände kedjan till vinst.

Den digitala försäljningen ökade med 57 procent och bidrog till att den totala omsättningen ökade med 11 procent till 2 572 miljoner norska kronor jämfört med 2 319 miljoner under motsvarande period 2019. Under kvartalet ökade resultatet med en halv miljard kronor och bolaget vände därmed till vinst. EBITDA-resultatet stärktes till 327 miljoner norska kronor jämfört med -209 miljoner kronor 2019. 

För helåret 2020 ökade omsättningen med 16 procent till 10 423 miljoner norska kronor jämfört med 8 993 miljoner under 2019. EBITDA uppgick till 1 117 miljoner norska kronor jämfört med 538 miljoner 2019. 

I Sverige uppgick omsättningen under fjärde kvartalet till 704 miljoner norska kronor jämfört med 653 miljoner 2019. EBITDA vände från en förlust på -89 miljoner norska kronor till en vinst på 78 miljoner. För helåret redovisar den svenska marknaden en omsättningsökning på drygt 16 procent till 2 974 miljoner norska kronor, medan EBITDA stärktes till 316 miljoner norska kronor (115).   

Läs mer om: XXL
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078