23948sdkhjf

Svensk Handel: "Brottsligheten i handeln kvar på bekymmersamt höga nivåer"

Butiker inom livsmedelshandeln, elektronikbutiker och kiosker mest brottsutsatta.

Coronapandemin dämpade inte brottsutsattheten i handeln. Det visar statistik från Svensk Handel, där det också framgår att brottsligheten mot handeln ligger kvar på höga nivåer.

I genomsnitt var tredje butik, eller 32 procent, utsattes för stöld den senaste veckan. Enligt Svensk Handels Trygghetsbarometer Säkerhetsindex, som sammanfattar handlarnas totala brottsutsatthet, landar index på 41 procent för helåret ifjol, vilket är samma nivå som föregående år. Motsvarande siffra för Stockholm var 55 procent.

– Under pandemins inledning ökade andelen hot- och våldssituationer i handeln markant. Minskad rörlighet i samhället påverkade även intäkterna för de kriminella, vilket skapade frustration. Med utökade restriktioner och färre besökare i butiken har många handlare upplevt att kriminaliteten minskat något, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i en kommentar.

Värst drabbade av stöldbrott var butiker i Stockholm, Kalmar och Uppsala. Stockholm ligger även högst när det handlar om utsatthet för hot eller våld från besökare eller kund, följt av butiker i Södermanland och Skåne. Mest drabbade typer av butiker finns inom delbranscher som livsmedelshandeln, elektronikbutiker och kiosker.

För hela Sverige har i genomsnitt nästan var femte butik, eller 18 procent, utsatts för hot eller våld den senaste månaden.

– Tyvärr tvingas vi konstatera att brottsligheten ligger kvar på bekymmersamt höga nivåer. Riksdagens beslut om att införa tillträdesförbudet är ett steg i rätt riktning men mer kommer att behövas. Fortfarande är rättsväsendets attityd mot butiksbrotten alldeles för lam, säger Per Geijer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062