23948sdkhjf

Konkurserna färre – UC ser ljust på våren trots pandemin

Konkurserna i landet minskar för andra månaden i rad, förutom i den hårt drabbade hotell- och restaurangbranschen.

Inom detaljhandeln minskade konkurserna i februari med 11 procent jämfört med samma månad förra året. Totalt i år är minskningen dock marginell. Under januari och februari gick 108 retailföretag i konkurs jämfört med 109 motsvarande period förra året.

Enligt Richard Damberg, ekonom på UC, ser våren ljus ut, även om en tredje smittspridningsvåg skulle vara på ingång. 

 Konkursnivåerna ligger i princip still jämfört med före pandemin, trots att vi har genomlevt en andra våg och är på väg in i en tredje. De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer igång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och på upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, kommenterar Richard Damberg.

Bortsett från den negativa utvecklingen inom hotell- och restaurangbranschen så går den svenska ekonomi på det stora hela bra, konstaterar UC.

– Den bransch som kan få ta stryk är de kommersiella fastighetsbolagen som kan få det svårare om hemarbetet fortsätter helt eller delvis på samma sätt som nu, avslutar Richard Damberg.

Läs mer om: UC
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.172