23948sdkhjf

Ellos 2020: Upp för hem, ned för mode

Nytt lager, nya sajter, säljtryck inom inredning, hotande momsskuld och konkurs för delar av koncernen. 2020 var ett händelserikt när FNG Nordic, som äger Ellos Group.

När FNG Nordic AB, ägare av Ellos Group, summerar 2020 är det utan jämförande siffor för 2019, på grund av ägarbytet i november 2019. Nettoomsättningen för 2020 uppgick till 3 174,9 MSEK med en justerad EBITA på 290,2 MSEK. Vid årets slut fann likvida medel för 320, 7 MSEK och det operativa kassaflödet uppgick till 95,1 MSEK.

Försäljningen över helåret ökade med 18 procent, framför allt tack vare en stark utveckling inom hemsegmentet. Klädsidan har därmed haft en negativ utveckling. Även om kläder för vardag, sport och fritid gått bra, överväger det inte tappet inom mode och badkläder.

Under Black Week hade koncernens e-handelssajter mer än åtta miljoner besök och försäljningen ökade med nära 50 procent, trots att rabattnivåerna var lägre än 2019. Ökningen tillskrivs till viss del stora satsningar inom IT och logistik som enligt årsredovisningen medfört en smidigare shoppingupplevelse.

I början av 2020 invigdes ett nytt möbellager i Borås och även en ny funktion för finansiella tjänster, Elpy; en digital, mobil, skalbar plattform som underlättar vid köp och betalning av varor. Elpy har bland annat inneburit att Stayhard och Homeroom kunnat generera intäkter från finansiella tjänster. Under året lanserades också nya, bättre mobilanpassade e-handelssajter för Ellos, Jotex och Homeroom.

Med start i december 2020 påbörjades en expansion av Jotex, först i Tyskland och Polen och under januari och februari 2021 i Nederländerna och Österrike.

FNG Nordic AB, som förvärvade Ellos Group Holding så sent som i november 2019, ingår i den belgiska FNG-koncernen. Under juli 2020 lämnade ett flertal av koncernens bolag in begäran om att försättas i konkurs. FNG Nordic AB och Ellos Group omfattas inte av detta, men som en följd av konkurserna går planerade inköpssamarbeten om intet. Med anledning av detta har koncernen gjort en reservering om 158,6 MSEK, vilket motsvarar det förskott på varor och uppstartskostnader som betalats. Beloppet belastar rörelseresultatet.

Sammanfattningen för året visar också på ett orosmoln inför 2021. En skatterevision i Ellos Finland OY har resulterat i att finska skatteverket kräver bolaget på 11, 7 MSEK i moms för 2018 och 2019. Om motsvarande bedömning görs för 2020 kan det innebära ytterligare 4,3 MSEK i momsskuld. Beslutet kommer att överklagas.

 

Ellos Group omfattar e-handelsföretagen Ellos, Jotex, Stayhard och Homeroom.

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078