23948sdkhjf

Clas Ohlsons vd: Stabilt kvartal givet förutsättningarna

Clas Ohlsons nytillträdda vd Kristofer Tonström tycker att bolaget levererar ett stabilt kvartal, framför allt rörelseresultatet, givet alla förutsättningar.

"Det är ett kvartal som präglats väldigt mycket av restriktioner och en oförutsägbar omvärld så det är ett bevis på att vi har en organisation som snabbt kan ställa om och vara kostnadsmedveten", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Både brutto- som rörelsemarginal förbättrades i såväl det tredje kvartalet som för räkenskapsårets nio första månader.

Några tillfälliga faktorer som stärkt marginalen som inte är hållbara efter pandemin?

"När det är en stökig omvärld gör vi allt för att hålla kostnadskontrollen månad för månad. En stor del av förbättringen är strukturell där vi förbättrat inköpspriser. Andra delar är att vi till exempel dragit ner på kampanjerna. Men det är klart att det också finns lite mer engångskaraktärskostnader där vi kanske skjuter på en extra rekrytering och håller i lite kostnader innan vi vet mer hur marknaden utvecklar sig", säger Kristofer Tonström.

I april i fjol meddelade Clas Ohlson att man inlett dialog med samtliga hyresvärdar "för att finna en konstruktiv lösning för båda parter vad gäller hyres- och betalningsvillkor".

Hur har dessa samtal gått?

"I de lägen vi har påverkats har vi så klart mer intensiva diskussioner medan där vi inte påverkats, eller till och med ökat, är diskussionerna mindre intensiva. Men generellt sett, när vi kommer ut lite mer på andra sidan av pandemin, tror jag att vi gemensamt med fastighetsvärdar och fastighetpartners behöver se över hur vi tänker runt hela strukturen runt retailfastigheter. Hur vi driver trafik till rätt typ av lägen", säger vd:n.

Clas Ohlsons varulager vid utgången av det tredje kvartalet hade minskat till 1.575 miljoner kronor (1.821).

Om pandemin ebbar ut med en ökad konsumtion som följd, ser du då någon risk i att varulagret kan vara för lågt?

"Vi är ödmjuka inför de snabba svängningarna i konsumtionsmönstren och att det är lite mer oförutsägbart just nu än vad det är ett vanligt år. Det är en ständig balans mellan att ha tillräckligt mycket varor för att kunna öka försäljningen samtidigt som man har en lagereffektivitet", säger Kristofer Tonström och fortsätter:

"Vi har under senaste året investerat i nya lagerstyrningssystem för att kunna planera, prognostisera och möta efterfrågan. Det handlar om att förutse i vilka kategorier det kan komma en återväxt, att inte ha stort lager på allt utan att ha rätt lager på rätt kategorier".

Kristofer Tonström har varit vd sedan 8 februari och att peka ut en riktning för Clas Ohlson efter bara en månad tycker han är lite tidigt.

"Vi behöver prioritera upp områden som blir viktigare och viktigare. Vi har en stabil bra bas med mycket kostnadskontroll och flexibilitet. Där vi behöver lägga i nästa växel är på försäljningssidan, att öka försäljningen när vi kommer ut på andra sidan, och att fortsätta den digitala transformationen", säger han dock.

För några år sedan satte Clas Ohlson upp mål för såväl försäljning som lönsamhet. Enligt Kristofer Tonström verkar inga nya mål vara på väg i närtid.

"Det vi säger just nu är att vi inte ändrar våra finansiella mål för det kommande året som börjar 1 maj. Sedan blir det naturligt att se över det mer långsiktigt", säger han.

Clas Ohlsons rörelseresultat under det tredje kvartalet, november-januari, i det brutna räkenskapsåret 2020/2021 uppgick till 358 miljoner kronor. Analytiker hade i snitt räknat med ett rörelseresultat på 341 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av fyra estimat. Bruttomarginalen blev 41,3 procent. Förväntat var 41 procent. Clas Ohlsons försäljning i kvartalet uppgick till 2.635 miljoner kronor och försäljningen i jämförbara enheter och lokal valuta minskade med 5 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078