23948sdkhjf

Vinimportör anmäler Systembolaget

Vinimportören Vinonista har anmält Systembolaget till Konkurrensverket då de anser att det statliga monopolet snedvrider konkurrensen i deras tillfälliga sortiment.

Reglerna för det fasta sortimentet och det tillfälliga är snarlika men det är ett ytterligare krav på konkurrenskraft  för det tillfälliga sortimentet som Vinonista protesterar emot.

– De kräver att en producent ska ha en viss renommé, vara känd och ha en historisk efterfrågan bland konsumenterna. Men om man som vi precis tagit in ett vin från en i Italien känd producent, men som i Sverige inte funnits tidigare, så finns det ju ingen historisk efterfrågan, säger Martin Wall, vd på Vinonista till Food Supply.

Enligt Martin Wall skapar det ytterligare kravet ett slags moment 22 där ett vin inte kan ta sig in i det tillfälliga sortimentet på grund av att det inte är känt men det kan heller inte bli känt eftersom det inte finns på hyllorna. Alternativet att lansera vinerna inom ramen för det fasta sortimentet är heller inte alltid gångbart.

– Problemet är att de här vingårdarna är så pass små och för det fasta sortimentet finns det höga volymkrav och krav på lägre priser som inte kan uppfyllas. Kvaliteten på de här vinerna är exceptionellt hög och jag tycker att det ska finnas en plats för dom också på systembolagets hyllor, säger Martin Wall.

Vinonista har parallellt med anmälan till Konkurrensverket även anmält Systembolaget till EU-kommissionen men den anmälan förväntas ta längre tid än den i Sverige.

– Jag vill inte bli känd som en rättshaverist som bara bråkar men någon måste ta striden för så här kan det inte gå till, säger Martin Wall.

– Jag hoppas det ska leda till en förändring, att man kanske hittar något parallellt system för införsel av kvalitetsviner då intresset ökat enormt de senaste åren.

Vinonista anmälde även Systembolaget i december då de ställde in möjligheten till ordervaror på grund av den rådande pandemin. 

– Den anmälan avslogs då man menade att problemet var övergående och jag ville att de skulle ingripa direkt i december. Det blev tyvärr ingenting då men jag vill inte det ska hända igen så jag hoppas det var en väckarklocka för Systembolaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109