23948sdkhjf

Brister i smittskyddet på varannan butik

Chilli och Ica Maxi Kristianstad bland butikerna som fått anmärkningar från Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket har under våren granskat åtgärderna mot smittspridning i 96 butiker. Mer än hälften, 54 butiker, fick krav på förbättringar, rapporterar Handelsnytt.

Så gott som alla butiker har gjort allmänna åtgärder som markeringar i golvet, barriärskydd och anslag om maxantal besökare, konstaterar arbetsmiljöinspektör Charlotta Håkansson. Däremot har det funnits brister i anpassningen tilll den egna butiken, visar kontrollerna som gjorts via telefon eller videosamtal.

– Alla vill göra rätt, men ibland har man inte tänkt till vad som behövs i den egna butiken. Det kan vara skydd som inte gör nytta, till exempel plexiglas som kunden står vid sidan av. Eller butikskedjans centrala riskbedömning som inte har anpassats efter den lokala butiken, säger Charlotta Håkansson till Handelsnytt.

I många butiker ligger fokus på smittrisker vid mötet med kunderna. Mindre uppmärksamhet har ägnats den inre verksamheten. Hur trångt sitter de anställda i fikarummet? Vet alla hur toaletterna städas smittsäkert? Vilka anställda är i riskgrupp och hur skyddas de?

Några exempel på brister som framkommit vid Arbetsmiljöverkets granskning av butikers åtgärder mot smittspridning. 

Chilli möbelvaruhus Örebro (juni)
Kan inte beskriva hur man undersökt smittrisker, dokumentation saknas. Anställda saknar kunskap om rutin för anmälning av tillbud vid smittspridning.

Jehréns färgcenter Värnamo (maj)
Har inte gjort skriftlig riskbedöming och inte inventerat om det finns anställda i riskgrupp.

Tommy Nillssons måleri, Lycksele (maj)
Företagets riskbedömining tar inte upp riskerna med ventilationen. Anställda som städar toaletterna har inte fått instruktion om hur det görs smittsäkert.

Ica Max Kristianstad (januari)
Oklart om man undersökt om det finns anställda i riskgrupp. Säger att det inte finns, men har gravida på plats. Ett antal arbetstagare har smittats. Arbetsgivaren har inte anmält det till Arbetsmiljöverket och inte vidtagit ytterligare smittskyddsåtgärder.

Källa: Handelsnytt

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094