23948sdkhjf

Majoritet av Coops butiker fortfarande stängda

Ett par hundra butiker kan öppna igen med betalappen Scan & Pay som betallösning.

Majoriteten av Coops nästan 800 butiker håller fortfarande stängt efter hackerattacken. Ytterligare ett antal butiker har dock kunnat öppna igen på söndagen med hjälp av appen Scan & Pay. Även Coops webbutik fungerar som vanligt.

Haveriet till följd av hackerattacken uppstod vid 19-tiden i fredagskväll. Både självbetalningskassor och bemannade kassor drabbades och tvingades en stor majoritet av Coops butiker att hålla stängt under hela lördagen. 

– Det pågår ett intensivt arbete och det är inte riktigt klart ännu, men det ser ut som om merparten kommer att hålla stängt. Butikerna i Värmland, Norrbotten, Tabergsdalen, Varberg, Gotland och Oskarshamn är öppna och även ett antal som har möjlighet till Coops egna betalsystem via vår egen betalningsapp, säger Kevin Bell, pressekreterare för Coop, till TT på söndagsmorgonen.

Appen Scan & Pay lanserades förra året efter att ha utvecklats rekordnabbt under digitalchefen Amer Mohammeds ledning. Stora Coop Falun, Stora Coop Torp och Coop Kungsberga är några av butikerna där det i dag går att handla, men bara om man laddar ned appen först och själv skannar sina varor. Enligt TT är det ett par hundra butiker som kan erbjuda den nya betallösningen i väntan på att allting fungerar normalt igen.

– Vi jobbar för fullt för att kunna öppna och återkommer så snart det finns mer information, säger Kevin Bell.

Hackerattacken ska ha varit riktad mot det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya, vars verktyg används för fjärrstyrning och drift av klienter och servrar inom detaljhandeln. Den tros ha drabbat tusentals företag i flera länder, inklusive Visma Esscom som är Coops leverantör av kassasystem. 

Enligt flera internationella medier, bland annat Bloomberg, tros en en rysk hackergrupp, kallad Revil, ligga bakom attacken. Attacken utreds bland annat av amerikansk underrättelsetjänst.

Syftet med ransomwareattacken antas vara att utpressa bolag att betala lösensummor för att få sina system upplåsta. Nyligen betalade en av världens största köttkoncerner, JBS, 11 miljoner dollar till utpressare efter en attack som samma ryska hackergrupp misstänks ligga bakom.

Även SJ, bensinmackskedjan St1och Ica-ägda Apoteket Hjärtat är på olika sätt utsatta av attacken.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078