23948sdkhjf

Färre konkurser i detaljhandeln – men läget fortsatt tufft

UC spår konkursökning under nästa år.

Konkurserna i detaljhandeln minskade i juli, efter att ha ökat under maj och juni.

Under månaden gick 39 företag inom delbranschen i konkurs jämfört med 49 under motsvarande månad i fjol, enligt statistik från UC. Det är en minskning med 20 procent.

– Trenden med minskat antal konkurser har varit stadig under våren. Många detaljhandlare har ansökt om skatteanstånd. De ska återbetalas under nästa år och alla kommer inte att kunna klara av att göra det, även om försäljningen ökar inom detaljhandeln i stort. Vi kommer att få se en ökning av konkurser under nästa år, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar.

Hittills i år, januari till juli, har antalet konkurser inom detaljhandeln minskat med 18 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Under årets första sju månader har 376 företag inom detaljhandeln gått i konkurs jämfört med 457 under motsvarabde period i fjol.

Dock vittnar UC om ett utsatt läge och för fem av tio branscher ökade antalet konkurser i juli månad. Mest utsatt var hotell- och restaurangbranschen där konkurserna ökade med 11 procent och transportindustrin där konkurserna ökade med 65 procent, i jämförelse med samma månad i fjol.

– Sveriges ekonomi går för högtryck just nu men det gäller inte alla branscher. Räntorna är låga, börsen slår rekord och industrin går mycket bra. Hushållen lånar pengar som aldrig förr. En stark efterfrågan spiller över på de mindre företagen och industrin går bra. Samtidigt har flera branscher det fortsatt tufft - framförallt inom handel, besöksnäring, hotell- och restaurang. Inom restaurangbranschen vittnar många krögare om att personalbrist sätter käppar i hjulet för en ökad omsättning. Fortsatt personalbrist, brist på komponenter inom industrin och ett skuldberg, är orosmoln på en annars ganska ljus himmel, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.062