23948sdkhjf

Stilindex: "Snittköpen är högre än normalt"

Försäljningen ökade för såväl kläd- som skohandeln i juli och sol, lättade restriktioner, högre vaccinationstäckning och köpsug lockade enligt Svensk Handel Stil till modeinköp.

Försäljningen i i fysiska butiker, med butikernas e-handel inräknad, ökade med 19,6 procent i juli jämfört med samma månad i fjol.

Motsvarande siffra för skohandeln visar en ökning om 20,2 procent, enligt Svensk Handel Stil som menar att ökningarna är tydliga tecken på att modehandeln nu repar sig efter stora nedgångar tidigare under coronapandemin. Samtidigt påpekas att ökningarna sker från låga nivåer.

– Det är glädjande att försäljningen i både kläd- och skohandeln ökar kraftigt. Lättade restriktioner och fler vaccinerade gör att kunderna vill återvända till butikerna. Även om siffrorna är positiva ska vi komma ihåg att ökningen sker från låga nivåer, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Dock är det en bit kvar av återhämtning för att kläd- och skohandeln ska kunna mäta sig mot siffrorna före pandemin. Jämfört med 2019 backar kläd- och skohandeln med 0,5, respektive 6,3 procent.

Hittills i år, januari till juni, har försäljningen i klädhandeln ökat med 7,5 procent medan försäljningen i skohandeln ökat med 6,2 procent.

Många butikshandlare vittnar om att kundernas köpsug är stort och att snittköpen är högre än normalt. Det fina vädret i början av sommaren ökade försäljningen av shorts, klänningar och kjolar gick starkt. Fler handlare fick sälja varor till fullpris vilket har varit viktigt. Det är många modehandlare som har kämpat hårt för att hålla näsan ovan vattenytan under pandemin, säger Mats Hedenström.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109