23948sdkhjf

Butiksbrotten sjunker något

Andelen butiker som har utsatts för brott under tredje kvartalet minskar från 45 procent till 41 procent, enligt Svensk Handels Säkerhetsindex. Samtliga brott som Svensk Handel listar har gått ned jämfört med motsvarande period i fjol.

I september angav 29 procent att de hade utsatts för stöld eller ringa stöld jämfört med 38 procent i fjol. Hotfullt beteende från besökare eller kund minskade från 23 procent till 20 procent. Även vad gäller bedrägeriförsöken ses en sjunkande trend. 10 procent har utsatts för bedrägeriförsök jämfört med 16 procent förra året.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, är dock försiktig när han analyserar resultatet. 

– Det är givetvis glädjande att färre handlare utsatts för brott den senaste tiden, men vi ska vara försiktiga med att dra stora växlar på nedgången. På många håll är brottsligheten handelns största utmaning, säger han i en kommentar. 

Majoriteten av handlarna som har utsatts för stöld eller ringa stöld polisanmäler inte händelsen. 63 procent uppger att de inte har polisanmält medan 33 procent uppger att de har gjort en polisanmälan.    

Siffrorna är de motsatta vad gällerandelen hot eller våld i samband med stöld eller ringa stöld. Här uppger 63 procent att de har polisanmält händelsen.  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125