23948sdkhjf

Handels: Stor oro bland butikspersonal

Åtta av tio butiksanställda har oroat sig mycket för att de ska ta med sig smitta hem från jobbet till sin familj, visar en ny rapport från Handelsfacket.

Hela en tredjedel av de anställda har känt oro på grund av att butiken haft bristfälliga rutiner eller åtgärder mot smitta. Andra orsaker till oro har varit att kunder haft en nonchalant attityd och inte hållit avstånd.

Rapporten bygger på en enkätundersökning till anställda i olika typer av butiker, både dagligvaruhandel och sällanköpshandel.

– Sverige är på väg att lämna pandemin. Vaccinationerna är effektiva mot att stoppa smittspridningen, men inte mot att lösa de arbetsmiljöproblem som vi ser i denna rapport. För detta faller ansvaret på arbetsgivarna., säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer i en kommentar.

Undersökningen visar att nära tre av fyra butiksanställda har förlorat arbetstid och inkomst någon gång under pandemin. Orsaken har i många fall varit sjukfrånvaro, eftersom även milda symtom lett till att du måste stanna hemma under pandemin. Var tredje anställd i sällanköpshandeln har dessutom drabbats av permitteringar.

– Vi har nu ett unikt tillfälle att dra konkreta lärdomar av pandemin och skapa en tryggare arbetsmarknad. Om arbetsgivare tar sitt ansvar för arbetsmiljön på större allvar framöver kan återgången efter pandemin även bli en framgång för arbetsmiljön i handel", säger Linda Palmetzhofer.

Gemensamt för alla butiksanställda har varit att de måste gå till jobbet trots pandemin.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11