23948sdkhjf

Nyförsäljningen av cyklar minskade – leveranstrassel sätter käppar i hjulen

Trots hög efterfrågan minskade nyförsäljningen av cyklar under senaste cykelåret.

Dagens Handel har tidigare uppmärksammat att efterfrågan på cyklar är hög och har vänt uppåt under de senaste åren. Och viljan att köpa nya cyklar har fortsatt att vara stor även under cykelåret 2020/21, perioden september 2020 till augusti 2021, enligt Cykelbranschen.

Dock minskade nyförsäljningen med 16 procent under perioden 1 september 2020 till 31 augusti 2021, enligt färsk statisk från branschorganisationen.

För även om intresset från konsument är stort så präglas branschen fortsatt av leveransproblem och nedstängda fabriker i kölvattnet av coronapandemin. Importen av cyklar har minskat med 29 procent mellan cykelåren 2019/20 och 2020/21. Joakim Stenberg, vd för Cykelbranschen siar att problemen med produktion och leveranser kommer att fortsätta under nästa år.

Något som också uppmärksammats av sportkedjan Sportson.

– En cykel består av väldigt många komponenter som görs av olika tillverkare. Jag vet en cykeltillverkare som har problem med att få tag i bromshandtag och resultatet blir att cyklarna inte kan byggas ihop för att skickas till oss, säger Lars Haglund, vd för Sportson.

Efterfrågan på elcyklar fortsätter att öka och var femte cykel som säljs en elcykel. Under cykelåret 2020/21 såldes 90 000 elcyklar och elcyklarnas andel av den totala försäljningen har därmed ökat från 17,5 till 19,5 procent.

– Andelen sålda elcyklar i Sverige närmar sig nu försäljningen i Danmark och Tyskland där elcykelns stora genombrott kom redan för några år sedan, säger Joakim Stenberg, vidare.

Därtill har branschorganisationen noterat ett ökande intresse för avancerade cyklar som gärna inhandlas hos specialiserade cykelhandlare.

– Cykeln blir allt viktigare för människors vardag. Det gör att man köper allt mer avancerade cyklar och vill ha hjälp med sitt köp. Det kan de specialiserade cykelhandlarna ge, säger Joakim Stenberg.

– Trots att många upplever att utbudet inte är så stort som de önskat sig hos cykelhandlaren finns intresset för att cykla och köpa allt mer avancerade cyklar kvar. Störst är efterfrågan på elcyklar, mountainbikes, hybridcyklar och cyklar till ungdomar, säger Lars Haglund.

Branschorganisationen har också noterat ökat intresse, och högre priser, för cyklar på begagnatmarknaden och störst är ökningen på Blocket för mountainbikes med 37 procent. Mellan augusti 2020 och september 2021 har antalet cykelannonser varit 24 procent högre än under samma tidsperiod ett år tidigare. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.097