23948sdkhjf

Klädhandeln hårdast drabbad av butiksstängningar

Klädhandeln har haft två utmanande år. Både 2019 och 2020 drabbades branschen hårt av butiksnedstängningar. Nu står det klart att klädhandeln var den bransch där flest butiker stängde under pandemiåret 2020. Totalt uppgick antalet till 339 kedjebutiker. Det visar siffror från HUI Research, som på uppdrag av Handelsrådet har färdigställt en uppdaterad version av Butiksdatabasen, som kartlägger butikshandelns struktur och utveckling i Sverige.

Utvecklingen under 2020 upprepades från året före. Klädhandeln var nämligen även då den bransch där flest butiker stängde.

Branschen var hårt drabbad av konkurser under 2020, vilket modebranschtidningen Habit har skrivit om tidigare. Bland annat gick Joy och Flash i konkurs, vilket har bidragit till en negativ tillväxt om 9,4 procent i klädhandeln, enligt HUI. 

– Den svenska butikshandeln genomgår en strukturomvandling driven av digitalisering och ökad e-handel. Vissa av butiksstängningarna är effekter av konkurser och rekonstruktioner medan andra är en naturlig följd av en aktiv butiksnätsplanering, säger Monica Bruvik, senior retailanalytiker, HUI Research.

Det totala kedjebutiksbeståndet i Sverige minskade enligt kartläggningen med 547 butiker under 2020, vilket motsvarar 3 procent av kedjebutikerna i Sverige.

Lågprishandeln fortsätter dock att gå starkt och stod för 20 procent av kedjebutiksöppningarna under året.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078