23948sdkhjf

Säkrare i butik med ny utbildning

Prevents utbildning Säker i butik har funnits sedan 2003, och har cirka 15 000 deltagare varje år. Den kostnadsfria utbildningen lanseras nu i en ny version

Både innehåll, pedagogik och teknik har uppdaterats och mobilanpassats. Utbildningen tar upp vad man kan göra innan något händer, om det händer och när det har hänt. Den innehåller också en fördjupning för chefer och skyddsombud. Målet är att öka medvetenheten och kunskaperna om säkerhetsarbete i butik – och skapa en tryggare arbetsmiljö.

Hot och våld på arbetsplatsen är ett av handelns största arbetsmiljöproblem. Butiksanställda är en av de grupper på arbetsmarknaden som löper störst risk att bli utsatta för hot och våld på jobbet.

– Säkerhet i handeln är en ständigt aktuell fråga. Att förebygga hotfulla situationer är det viktigaste men om de ändå uppstår behöver man ha resurser att hantera situationen och stötta personalen. Att bli utsatt för en våldssituation kan vara väldigt traumatiskt. Man måste känna sig trygg på sin arbetsplats, säger Fredrik Beskow, projektledare på Prevent.

– Att veta hur man ska hantera en hotfull situation skapar större trygghet hos personalen, och att behålla lugnet i ett pressat läge kan i sig bidra till att situationen blir mindre allvarlig, fortsätter han.

Utbildningen kan göras enskilt och i grupp.

– Att jobba i butik kan innebära risk för rån och andra hotfulla eller stökiga situationer. För att chefer, anställda och kunder ska känna sig trygga i butiken behövs ett aktivt säkerhetsarbete och utbildning är en viktig del av det. Med den kostnadsfria webbutbildningen Säker i butik får anställda på handelsföretag verktyg för att kunna arbeta säkert i butik, säger Jenny Morin, arbetsmiljöexpert på Svensk Handel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094