23948sdkhjf

Electra: Lättade restriktioner tyngde omsättning

Electra, som erbjuder hemelektronik och telekomprodukter, hade lägre omsättning under det tredje kvartalet i år, jämfört med i fjol då konsumtionen ändrades när pandemirestriktionerna lättade.

Det framgår av bolagets delårsrapport.

När samhället öppnade upp under tredje kvartalet började människor söka sig till evenemang och restauranger samt göra resor och liknande aktiviteter.

"En följd av detta har blivit att en lägre andel av konsumtionen har använts till kapitalvaror och hemelektronik, vilket för Electras del återspeglar sig i en lägre omsättning jämfört med föregående år", skriver Anneli Sjöstedt, vd för Electra.

"Omsättningstalen för årets tredje kvartal är tillbaka på de nivåer vi hade 2019 som referens. Ackumulerat hittills i år når vi jämförbar omsättning mot förra året. Detta får anses som mycket bra i perspektivet av att jämförelsetalen är präglade av branschens positiva effekter av covid-19:s konsumtionsmönster under förra året", skriver hon.

Electra kunde förbättra sin lönsamhet, bland annat på grund av fokuserat arbete med tilläggstjänster som tillsammans med en fortsatt förbättrad produktmarginal påverkar resultatet positivt.

Handelsverksamheten inom hemelektronik, drivet av varuområdena ljud och bild, går fortsatt bra medan efterfrågan av produkter knutna till mobiltelefoni har haft en tillbakagång i perioden.

Under kvartalet har branschen haft stort fokus på frågor kring produkttillgång och transportkedjor.

"Varuförsörjningen från i första hand Asien är utmanande med avseende på komponentbrist av halvledare, viss nedgång i våra leverantörers produktionskapacitet samt i tillgången på containers för transporter. Vi arbetar tillsammans med våra leverantörer för att försäkra oss om tillräckliga volymer samtidigt som vi breddar våra kontaktnät och ser oss om efter kompletterande alternativ, både vad gäller samarbeten och produkttyper", kommenterar vd.

Electra har hittills haft tillräckliga leveransflöden men den kommande högsäsongens varuförsörjning kan medföra utmaningar, heter det.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078