23948sdkhjf

Nu avgör borgenärerna Rizzos framtid

Under onsdagen skickades ett ackordsförslag ut till Rizzo International AB:s oprioriterade borgenärer, som nu ska ta ställning till ackordet. Förslaget innebär att borgenärerna får 25 procent av sina fordringar, medan bolaget får skriva av skulderna med 75 procent.

Bolagets oprioriterade skulder uppgår till totalt cirka 86 miljoner kronor. Betalningen ska ske kontant i fyra steg, varav den sista betalningen beräknas ske senast den 31 januari 2023.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Om inte förslaget får majoritet kommer Rizzo International AB, som är ett dotterbolag till Rizzo Group, att försättas i konkurs. Det medför i sin tur att det finns risk att även Rizzo Group, som också är i rekonstruktion, försätts i konkurs, enligt bolaget. 

Sedan Rizzo Internationals rekonstruktion den 23 april i år har verksamheten setts över. Bland annat har Rizzo-butiken på Kungsgatan i Stockholm stängts medan Rizzo-butiken på Nybrogatan ska förnyas. Ett nytt koncept "utgör koncernens högsta prioriterade tillväxtprojekt för 2022", skriver bolaget.

Ytorna på NK i Stockholm och Göteborg har minskats och därmed även hyreskostnaderna. 

Försäljningsutvecklingen har påverkats negativt eftersom Rizzo Group har haft svårigheter att köpa in varor "i normal takt". Det beror på att inköpen ska ske kontant när bolag befinner sig i rekonstruktion.   

Rizzo gör även om modellen med sina så kallade "nyckelleverantörer". Dessa får först betalt när varan har sålts i butik.  

Även moderbolaget Rizzo Group har skickat ut ackordsförslag till bolagets oprioriterade borgenärer om ett ackord på 25 procent. I pressmeddelandet framgår att bolaget inte har ekonomiska förutsättningar att erbjuda en högre ackordssats än så. Rizzo Groups prioriterade skulder upp går till cirka 149 miljoner kronor och de oprioriterade skulderna till cirka 104 miljoner kronor.

Sedan artikeln publicerades har det tillfogats en rättelse gällande totalen av de oprioriterade skulderna. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.096