23948sdkhjf

Miljardböter för Amazon i Italien – liknande fall väntar i EU

Den italienska konkurrensmyndigheten bötfäller det amerikanska e-handelsbolaget Amazon 1,1 miljarder euro för att ha skadat tredjepartshandlare genom att kräva att Amazon också skulle ensamrätt på leveranstjänst för handlade varor.

Det framgår av ett pressmeddelande från myndigheten.

Domen i Italien faller i väntan på ytterligare ett avgörande i ett liknande ärende som handläggs av EU. I det senare faller handlar det om att Amazon anklagas för att ha nyttjat icke-offentlig data inhämtad från tredjepartshandlare på plattformen för att konkurrera med egenhändigt utvecklade Amazon-produkter.

I Italien kan myndigheterna bötfälla ett företag med upp tio 10 procent av dess årliga intäkter, även om den slutliga summan påverkas av var skadan skett och hur länge. Enligt en taleskvinna för konkurrensmyndigheten kan Amazons bötessumma på motsvarande nästan 11 miljarder svenska kronor vara den största hittills i de här sammanhangen.

Amazon skriver i ett uttalande att Italiens böter är "orättfärdiga och oproportionerliga" samt att beslutet kommer överklagas, rapporterar Wall Street Journal.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109