23948sdkhjf

Ledningen köper loss Tradera från Paypal

Den nya ägarkonstellationen ska satsa på expansion utomlands.

Auktionssajten Tradera blir svenskägd igen. Ledningsgruppen köper ut bolaget från den amerikanska ägaren Paypal. Summan är hemlig, men Traderas vd Stefan Öberg säger till Di Digital att affären sker med privata medel.

– Vi köper in oss med våra besparingar och med lån. Vi ska satsa på utlandsexpansion, säger han till Di Digital.

Redan nu kommer cirka 5 procent av omsättningen från utlandet. Tanken är att växa organiskt. Inledningsvis ska det bli möjligt att handla i hela Europa. 

Fem personer i Traderas ledningsgrupp ska dela på ägandet i bolaget. Förutom vd:n Stefan Öberg handlar det om finanschefen Irene Werge, teknikchefen Patrik Akselsson, sälj- och marknadschefen Pierre Norberg och produktchefen Daniel Wiskman.

Jag kommer äga mer än de andra, men har ingen egen majoritet. De övriga fyra äger lika mycket, förklarar Stefan Öberg, som varit vd för Tradera sedan 2013.

Tradera köptes 2006 av Ebay för 365 miljoner kronor. Ebay ägde då redan betalbolaget Paypal sedan några år. När Ebay och Paypal gick skilda vägar två år senare valde Paypal att behålla auktionssajten som en slags testmarknad för sina betaltjänster.

Vi har väl varit en lite udda fågel i gruppen. På senare år har Paypal insett att vi inte längre är en strategisk investering. Vi har jobbat självständigt en tid, och nu är det bäst för Tradera stå på egna ben, säger Stefan Öberg.

Tradera har idag 34 medarbetare på sitt huvudkontor i Stockholm. De kommer i januari att få möjlighet att köpa in sig i ett aktieprogram till en förmånlig värdering.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.116