23948sdkhjf

Oro för nya restriktioner sänker handlarnas framtidstro

Mer positiva tongångar i handeln byts nu mot ett mer dämpat tonläge när ovissheten kring coronaläget gör handlarna mer försiktiga gällande framtidsförväntningarna som faller i december månads Handelsbarometer från Svensk Handel.

Den så kallade Framtidsindikatorn minskade med 5,2 enheter för butikshandeln i december till ett index om 101,1, ett index som dock är över den neutrala nivån. Tappet är störst inom sällanköpshandeln som faller tillbaka med 6,8 enheter till 102,0.

”Minskningen innebär ett trendbrott, då de senaste månaderna präglats av en ökning av framtidstron”, skriver Svensk Handel och säger att minskningen hänger ihop med fallande försäljningsutsikter, minskad förväntan om lönsamhet samt avtagande förväntningar på antalet anställda.

– Vi befinner oss mitt i den så viktiga julhandeln och för många företag är perioden avgörande för att få verksamheten att gå runt efter en tuff tid bakom oss. Osäkerheten kring pandemin och nya restriktioner hänger givetvis som ett orosmoln över branschen, säger Svensk Handels vd, Karin Johansson.

E-handlarna ser betydligt mer positivt på framtiden även om Framtidsindikatorn för e-handeln minskar med 0,6 enheter till 115,2, i december jämfört med föregående år.

– Trots att e-handeln gick rekordstarkt förra julen talar allt för att försäljningen via nätet kommer att fortsätta att växa. Pandemin har förändrat våra köpbeteenden i grunden, säger Karin Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11