23948sdkhjf

Fortsatt dämpad framtidstro i butikerna

”Oron inom handeln är fortsatt påtaglig”, uppger Svensk Handel i årets första Handelsbarometer som visar att förväntningarna, inte minst inom sällanköpshandeln, minskar.

Framtidsindikatorn för butikshandeln minskar i januari med 12,1 enheter till ett index om 89. Därmed ligger index tämligen långt under den neutrala nivån på 100.

– Den senaste tidens pandemirestriktioner kom olägligt för många handlare som hade hoppats på att avsluta året starkt med en god julförförsäljning och en välbesökt mellandagsrea. När så inte blev fallet och vi nu anlänt till årets svagaste försäljningsmånader är det inte att undra på att många handlare är mer pessimistiska, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Inom e-handeln är framtidsförväntningar alltjämt mer positiva och månaden indikatorvärde landar på 109,0 vilket dock är en minskning med 6,2 enheter jämfört med föregående månad.

– Vi har sett att e-handeln gått starkt under pandemin och det är inte förvånande att det nu enbart är e-handlare som har positiva framtidsförväntningar. Tappet kanske är något större än förväntat, men en av förklaringarna kan vara el-, bensin- och dieselpriser som skjutit i höjden, vilket givetvis påverkar övrig konsumtion, säger Karin Johansson.

Svensk Handel konstaterar att de senast införda restriktionerna slår extra hårt mot sällanköpsvaruhandeln där Framtidsindikatorn landar på ett index om 88,1 vilket är en kraftig minskning om 13,9 enheter.

– Vi vet med oss att sällanköpsvaruhandeln är den bransch som drabbas hårdast av restriktioner och uppmaningar till hemmajobb och att undvika större sociala sammanhang, vilket återigen bevisas i månadens mätning. Vi hoppas nu att den värsta smittspridningen ska avta och att restriktionerna så småningom avvecklas, avslutar Karin Johansson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.079