23948sdkhjf

Bokusgruppen: ”Stark resultatförbättring drevs av både omsättnings- och marginaltillväxt”

Såg minskad omsättning i onlinekanalerna under fjärde kvartalet.

”Bokusgruppen avslutade 2021 med ett riktigt bra fjärde kvartal och gjorde under helåret en tydlig förflyttning mot de finansiella målen. Den mycket starka resultatförbättringen drevs av både omsättnings- och marginaltillväxt”, skriver vd Maria Edsman i rapporten.

Bokusgruppen, där Bokus och Akademihandeln ingår, redovisar en nettoomsättning för fjärde kvartalet, oktober och december som uppgick till 641,4 miljoner kronor (605,6) vilket var en ökning med 5,9 procent.

Bruttomarginalen stärktes från 40,3 procent under motsvarande kvartal 2020 till 42,6 procent under fjärde kvartalet i fjol. Rörelseresultatet för kvartalet uppgick till 108,8 miljoner kronor, att jämföra med 77,4 miljoner föregående år. 

Vidare skriver bolaget i rapporten att ”under 2020 var verksamheten starkare påverkad av pandemirestriktioner under fjärde kvartalet, vilket innebar en högre efterfrågan i onlinekanalerna. För fjärde kvartalet 2021 såg vi istället en ökad aktivitet i butik och en minskning i onlinekanalerna”.

Butiksomsättningen ökade med 16,2 procent under fjärde kvartalet medan omsättningen i onlinekanalerna minskade med 8,7 procent.

I rapporten skriver bolaget att arbetet med att starkare integrering av butik och online fortgår genom testning av ny IT-plattform för butik och en bred utrullning väntar under första kvartalet 2022.

Sett till helåret 2021 ökade nettoomsättningen med 5,1 procent till 1 866,1 miljoner kronor (1 774,9). Bruttomarginalen var 38,4 procent, en ökning med 0,7 procentenheter jämfört med 2020. Rörelseresultatet för 2021 uppgick till 124,1 miljoner kronor (84,3).

”Vi fortsätter att leverera starkt mot våra tre långsiktiga finansiella mål. Omsättningen för Akademi­bokhandeln Butik växte under 2021 med 3,4 procent. I onlinekanalerna landade tillväxten på 7,3 procent och vi är på god väg att nå målet om 10 procents genomsnittlig årlig tillväxt”, skriver bolaget vidare.

Nu gläds Bokusgruppen över släppta pandemirestriktioner och att den stundande bokrean kan genomföras som vnaligt och utan restriktioner.

” Vi är trygga i vårt erbjudande och våra kompetenta medarbetare. Vad än 2022 har att erbjuda i övrigt vet vi att våra produkter fyller ett viktigt syfte. Våra lojala kunder fortsätter att handla av oss även när omvärldshändelser skapar utmaningar”, uppger Maria Edsman.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Motonets nästa jättevaruhus till Örebro – ”Ett toppenläge”
Babykrisen lämnar ett tomrum: ”Vi följer utvecklingen noga”
Uppåt för apoteksbranschen men lönsamheten är låg
A Day’s March öppnar nytt på Södermalm
Här är Årets köpmän på Pressbyrån och 7-Eleven
Kjell & Company öppnar, stänger och flyttar
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.11