23948sdkhjf

Svag ökning av mager gränshandel

Gränshandeln mot Norge ökade svagt under 2021. Den stannade på 2,5 miljarder norska kronor enligt färska siffror från norska SSB.

Det är en ökning med med en halv miljard kronor, men väldigt långt under rekordnivåerna från före pandemin. Rekordåret 2019 omsatte gränshandeln över 16 miljarder norska kronor.

Antalet dagsturer till Sverige ökade också med 214 000 under året.

– Även om gränshandeln ökade jämfört med föregående år, måste vi tänka på att 2020 var ett rekordlågt år. Det är långt kvar till nivåerna före pandemin, kommenterar Kristin Aasestad på SSB.

Orsaken till den kraftiga nedången under 2020 och 2021 är naturligtvis de stränga reserestriktioner som rått under största delen av åren.

– Även om restriktionerna lättats under kortare perioder under de två åren, har gränshandeln fortsatt ligga på en väldigt låg nivå, säger Aasestad. Att vi handlat mer i Norge ser vi tydligt i siffrorna för varuhandel i Norge.

Omsättningen för norska dagligvarubutiker var 2020 12 procent och 2021 10 procent högre än 2019. Även omsättningen av alkohol ökade kraftigt i Norge under perioden.

Även om gränshandeln legat på rekordlåga nivåer de senaste två åren är förhållandet mellan de svenska destinationerna i princip oförändrat, med Strömstad som störst och Charlottenberg som tvåa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078