23948sdkhjf

Amazon stänger 68 fysiska butiker – inklusive all bokhandel

E-handelsjätten ska i stället fokusera sin fysiska satsning på dagligvaruhandeln.

Amazon har meddelat att techjätten avser att stänga 68 fysiska butiker i USA och Storbritannien. Det handlar om all bokhandel samt de 4 star- och pop up-butiker som säljer leksaker och produkter för hemmet. Därmed avslutar Amazon ett av sina längsta retailexperiment, konstaterar nyhetsbyrån Reuters som var först med att förmedla nyheten.

Det finns en symbolik i stängningen av all fysisk bokförsäljning eftersom Amazon en gång började som en onlinebokhandel som drev etablerade rivaler som Borders i konkurs.

E-handelsjätten öppnade sin första fysiska bokhandel i Seattle 2015 och har sedan dess gjort en rad test inom retailbranschen. I 4-star-butikerna har e-handelsjätten sålt leksaker, hushållsartiklar och andra produkter med höga kundbetyg i ett försök att skapa en onlinekänsla i den fysiska miljön.

Nyligen lanserade också den första fysiska modebutiken under varumärket Amazon Style. Hur den satsningen passar in i den nya strategin är oklart.

De fysiska retailexperimenten har dock haft begränsad framgång. Enlig Reuters stod de fysiska butikerna bara för 3 procent av Amazons totala omsättning på 137 miljarder dollar under det senaste kvartalet.

I stället kommer Amazon nu att fokusera sin fysiska verksamhet på butikerna inom dagligvaruhandeln, inte minst Amazon Fresh-kedjan som rullats ut i snabb takt sedan hösten 2020. E-handelsjätten äger också premiumkedjan Whole Foods och har precis inlett ett försök med automatiserad Amazon Go-teknik utan kassalinje i en Whole Foods-butik i Washington DC.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125