23948sdkhjf

Optikförvärvet kan stoppas – rädsla för hämmad konkurrens

Storaffären mellan Synoptiks ägare och Smarteyes under särskild lupp.

Konkurrensverket har beslutat att inleda en särskild undersökning för att närmare granska Grandvisions förvärv av Smarteyes.

Det uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

Det var i december i fjol som Synoptiks ägare Grandvision N.V. aviserade att bolaget hade för avsikt att förvärva optikkedjan Smarteyes av Mellby Gård. Den 10 februari 2022 inkom Grandvision N.V. med en anmälan om företagskoncentration och den anmälda koncentrationen rör förvärv av företaget Smart Eyes Holding AB.

”Enligt Konkurrensverkets inledande undersökning av den planerade koncentrationen går det inte att utesluta att affären kan komma att hämma en effektiv konkurrens”, skriver Konkurrensverket nu i ett utlåtande.

Bland annat uppger Konkurrensverket att myndigheten finner, efter en utredning där flera marknadsaktörer bland annat framfört att EssilorLuxottica är en viktig leverantör av optiska produkter, i synnerhet vad avser bågar för glasögon och solglasögon och att det finns en rädsla att konkurrenter ska få sämre villkor.

”EssilorLuxottica äger varumärken som uppges vara särskilt viktiga för aktörer som bedriver optisk detaljhandel, framförallt Ray-Ban. Det finns en oro för att EssilorLuxottica, genom den nu anmälda företagskoncentrationen, inte kommer att tillhandahålla sina produkter till Synoptiks och Smarteyes konkurrenter eller att produkterna kommer att tillhandahållas på sämre villkor. Samtidigt har Konkurrensverkets utredning visat att det föreligger osäkerheter avseende marknadsandelar i grossistledet, marginaler och hur nära konkurrenter olika aktörer i detaljistledet är”, skriver Konkurrensverket.

Nu väntar ytterligare utredning och analys av de effekter som affären kan komma att medföra och Konkurrensverket beslutar därför att genomföra en så kallad särskild undersökning.

Nu har myndigheten ytterligare tre månader på sig att utreda ärendet och ska senast den 17 juni 2022  besluta om affären ska lämnas utan åtgärd eller om den ska förbjudas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094