23948sdkhjf

Ikea samarbetar med återvinningscentral för att ge möbler längre liv

Ikea Helsingborg inleder ett samarbete med Nordvästra Skånes Renhållning AB med målsättningen att färre möbler ska slängas, utan i stället återanvändas.

En container placeras på återvinningscentralen i Helsingborg där kunder kan skänka Ikeamöbler. Dessa transporteras sedan till varuhuset där de säljs vidare i cirkulärbutiken.

Redan idag kan kunder värdera sina använda möbler via Ikea.se och lämna tillbaka dem på möbeljättens alla varuhus i Sverige. Tjänsten är dock inte särskilt känd och många väljer att slänga fungerande saker istället för att sälja eller skänka dem vidare. 

Genom samarbetet hoppas Ikea och NSR att få en större andel möbler att leva vidare hemma hos någon annan och därigenom förlänga möblernas livslängd.  

– Tillsammans med NSR vill vi göra det enkelt att skänka begagnade möbler vidare. Att ge saker man inte längre behöver en andra chans ska inte vara svårt eller kräva mer än ett besök på varuhuset eller återvinningscentralen. Om fler väljer att återbruka sina produkter kan vi göra prisvärda secondhand-fynd tillgängliga för fler via varuhuset, säger Daniel af Ekenstam, chef för Cirkulärbutiken på varuhuset i Helsingborg, i ett pressmeddelande.   

Så går testet till: 

Ikea placerar en stor container på NSR:s återvinningscentral i Helsingborg, så att möbler som skänks ska kunna säljas vidare i varuhusets cirkulärbutik. För att ta hand om transporterna från NSR till varuhuset har Ikea tillsammans med satsningen DM rekryterat personer som idag står långt ifrån arbetsmarknaden.  

– Det finns ett överskott av begagnade varor på marknaden då 80 procent av invånarna gärna skänker bort saker, medan bara 20 procent är intresserade av att köpa. Det innebär att mängder av fina saker som hade kunnat leva vidare hamnar i vår återvinning. Vårt uppdrag är att hantera material som ska gå vidare i processen till återvinning och därför behöver vi samarbeta med återbruksaktörer. Nu testar vi för första gången att samverka med näringslivet i denna fråga, säger Anna-Karin Falkenström, enhetschef för NSR:s återvinningscentraler. 

Samarbetet mellan är ett test som utförs mellan den 1 april och den 30 september, men som kan förlängas. Både DM och samarbetet med NSR är initiativ inom ramen för koncernens satsning på den internationella stadsmässan H22 City Expo.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095