23948sdkhjf

Butiker i skottgluggen under helgens våldsamma upplopp

Påskhelgen har präglats av upplopp i en rad svenska städer. I skottgluggen har butiker hamnat. I Skäggetorp i Linköping uppstod fullkomligt kaos utanför Coop-butiken.

Påskhelgen har kantats av närmast krigsliknande upplopp i fler svenska städer efter att det högerextrema danska partiet Stram kurs dansk/svenska partiledare Rasmus Paludan aviserat sin så kallade ”valturné” med tillhörande koranbränningar.

Minst 26 poliser har skadats och Rikspolischefen Anders Thornberg konstaterar att upploppsmakarna försökt döda poliser. Gatstenar i mängder och brandbomber har kastats mot poliserna och polisfordon har stulits och bränts. Poliser själva har beskrivit hur de fruktade för sina liv och inledningsvis tvingades våldsmonopolet retirera från upploppsmakarna.

Ett av de våldsamma upploppen med hundratals inblandade pågick på parkeringen utanför Coops butik i stadsdelen Skäggetorp utanför Linköping. Ett stenkast bort, i köpcentrumet, ligger även Willys butik där en person så sent som i höstas sköts i huvudet på en restaurang i närheten av butiken.

Coop-butiken tvingades stänga vid 15-tiden på skärtorsdagen och hölls stängd resten av dagen men enligt presstalespersonen Kevin Bell utsattes själva butiken inte för någon skadegörelse.

Vi tog beslutet att inte öppna igen även om det blev lugnare på kvällen, konstaterar han.

Hur ser det ut på parkeringen? Bilder från upploppet visar hur det är fullkomligt kaos där.

– Vissa av våra kundvagnar utsattes för skadegörelse. Men i övrigt kan jag inte kommentera det eftersom vi inte äger parkeringen men själva butiken har inte utsatts för skadegörelse.

Flera butiker har under helgen tvingats vidta åtgärder eller stänga under helgens upplopp. City Gross i Örebro tillsatte exempelvis väktare och valde att stänga 17 istället för 21.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.111