23948sdkhjf

Lägre omsättning i e-handeln – men pandemieffekt håller i sig

Svensk Handel har släppt sin e-handelsindikator för april.

Andelen av konsumenterna som e-handlar har sjunkit sedan fjolårets april, då siffran var 72 procent i jämförelse med årets 70 procent.

Men om blicken riktas mot pandemiåret 2020:s siffror så har andelen e-konsumenter ökat, enligt e-handelsindikatorn. 

E-handelns omsättning minskar med 15 procent sedan april 2021. Totalt från januari till och med april i år har e-handelsomsättningen minskat med 14 procent jämfört med ifjol. 

– E-handelns omsättning fortsätter att falla tillbaka från höga nivåer men ligger fortfarande markant högre än före pandemin. Jämför vi med januari och februari 2020 så är e-handelsomsättningen runt 70 procent högre i april 2022. Sjunkande tillväxttal jämfört med 2021 är dock det mest sannolika för resten av året, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel i en kommentar. 

Något annat som konstateras i indikatorn är att det genomsnittliga köpbeloppet för konsumenterna har minskat med 16 procent under april månad jämfört med fjolårets siffror. 

De lägre genomsnittliga köpbeloppen är fortsatt huvudförklaringen till nedgången i e-handelns omsättning, medan andelen av befolkningen som e-handlar i stort sett ligger kvar på de höga nivåer som rådde i början av pandemin. Det betyder att beteendeförändringen från pandemin än så länge kvarstår, men att man nu blandar mer mellan fysisk butikshandel och e-handel, säger Johan Davidson i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
H&M:s aktie faller efter granskning
Värvas till Bergendahl Home – ska vara med och forma ny ledning
Lager 157 går mot strömmen – expanderar i Danmark
Jysk vänder blad: ”Har varit ett bra år”
Digitala lösningar gör QR-koden het igen
Modebutik stänger efter ett år
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109