23948sdkhjf

Byggprojekt och brottslighet är hinder för Göteborgs handel 

Handeln i Göteborg är stark men står inför utmaningar, enligt en rapport från Svensk Handel.

I Göteborg är handeln en stor sektor. 40 000 personer arbetar inom branschen, vilket är ungefär 11 procent av alla som arbetar i Göteborg.  

Det är dessutom en bransch som växer, då antalet anställda ökar för varje år som går och trots att handeln är stark, står handeln i staden inför utmaningar.  

En av dessa utmaningar är de många infrastrukturprojekten som pågår i regionen. Målet är att växa med 115 000 invånare under de kommande åren, vilken är en orsak till bebyggelserna som pågår och blir fler.

Det visar Svensk Handels nya rapport “Handeln - stadens motor”, som kartlägger just handeln i Göteborg.  

I kartläggningen visar det sig att för 52 procent av konsumenterna är möjligheten att enkelt att ta sig till handelsplatsen en viktig faktor, och problemen med tillgängligheten förväntas öka och bli ett hinder för handelns tillgänglighet, enligt rapporten. 

Handeln har genom historien alltid anpassat sig efter och välkomnat förändring, men för att förändringen ska leda till något bättre krävs att handeln också blir delaktig i processen. Stora infrastrukturprojekt i staden, såsom Västlänken, riskerar att slå mot tillgängligheten, säger Henrik Ekelund, näringspolitisk expert på Svensk Handel i en kommentar.

En annan utmaning som Göteborgs handel står inför är en ökande brottslighet. I rapporten menar man att säkerhetsarbetet behöver intensifieras och staden och platsen behöver utformas på ett tryggare sätt.  

Rappportförfattarna trycker också på att handelns kunskap och erfarenhet borde involveras i det lokala arbetet kopplat till frågan. 

Rapporten visar också att valmöjligheterna för konsumenterna har blivit fler under de senaste 15 till 20 åren, framförallt i kranskommunerna kring Göteborg. Etableringar av gallerior som Kongahälla i Kungälv, köpcentret Allum i Partille och Mölndals galleria är bidragande faktorer.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11