23948sdkhjf

Grönt ljus för den stora apoteksaffären

Sammanslagningen av Kronans Apotek och Apoteksgruppen genomförs i oktober efter klartecken från Konkurrensverket.

Nu är det fritt fram för den planerade sammanslagningen av Oriola Corporation och Euroapotheca groups svenska apotekskedjor. Konkurrensverket har gett sitt godkännande och därmed kan Kronans Apotek och Apoteksgruppen slås samman i en affär som väntas stängas i början av oktober 2022. 

Det var den 9 februari som parterna för första gången informerade om sina planer. 

Fakta om transaktionen

• Ett nytt bolag etableras, ägt till 50/50 procent av Oriola och Euroapotheca.

• Transaktionen beräknas skapa årliga synergieffekter på cirka 25 miljoner euro på Ebitda-nivå. Synergierna förväntas realiseras fullt ut i slutet av det tredje året efter stängning.

• Engångskostnader och investeringar relaterade till integration och hemtagande av synergier i det nya bolaget beräknas uppgå till cirka 25 miljoner euro.

Oriola är ett börsnoterat bolag med säte i Esbo, Finland. Genom det helägda dotterbolaget Kronans Apotek driver Oriola cirka 320 fysiska öppenvårdsapotek i Sverige samt e-handel.

Euroapotheca är ett dotterbolag till Euroapotheca UAB som driver
öppenvårdsapotekskedjor i Estland, Lettland, Litauen och Sverige. I Sverige genom Apoteksgruppen som har cirka 190 apotek i Sverige, varav ett 40-tal är franchisedrivna.

Det är Sveriges tredje och fjärde största apotek som slås ihop när Kronans Apotek och Apoteksgruppen förs samman i ett nytt gemensamt bolag.

Parterna har tidigare förklarat att det nya bolaget ska fokusera på att utveckla e-handeln och plocka hem synergier.

Icaägda Apotek Hjärtat och Apoteket, som ägs av staten, kommer fortfarande att vara större, men det nya bolaget kommer att utmana de två jättarna med en beräknad marknadsandel på cirka 25 procent.

Konkurrensverket har i sin utredning inte funnit några skäl till att stoppa affären. "Vid en gemensam marknadsandel på under 25 procent kommer den effektiva konkurrensen på marknaden troligen inte att hämmas", skriver Konkurrensverket.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094