23948sdkhjf

Tryggheten för handlare ökar

Tryggheten i handeln blir bättre, även om förbättringen kommer från en hög nivå av upplevd otrygghet.

Svensk Handels Säkerhetsindex visar att andelen brottsutsatta handlare har minskat med sex procentenheter jämfört med föregående kvartal. 

Det är 41 procent av handlarna som har blivit utsatta för brott eller hot under det senaste kvartalet. 

Trots att det visar på en tryggare handel, är fortfarande otryggheten på en hög nivå. 

– Trots att vi ser en minskning i detta kvartals mätning befinner sig Säkerhetsindex fortsatt på en väldigt hög nivå. Historiskt vet vi med oss att index kan fluktuera mellan kvartalen, men över tid är trenden fortsatt tydlig: det är en betydande ökning som belyser handelns fortsatta utsatthet, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel i en kommentar.  

Över hälften av de tillfrågade i kartläggningen uppger att de valt att inte anmäla hot eller brott som aktören blivit utsatt för under juni månad.

Att anmälan inte leder till en fällande dom är en vanlig anledning.  

– Tyvärr är det uppenbart att mängdbrotten inte tas på tillräckligt stort allvar. Stölder kostade handeln över 8,5 miljarder kronor förra året, och vi får nu rapporter om medlemmar som begränsar sitt utbud eller till och med stänger sina butiker till följd av upprepad brottslighet. Vi vill fortsatt slå ett slag för det faktum att tillträdesförbudet fungerar väldigt bra när det väl tillämpas, kommenterar Mats Hedenström. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093