23948sdkhjf

Ica byter hela ledningen i stort vd-skifte

Per Strömberg och Anders Svensson ersätts av Nina Jönsson och Eric Lundberg.

Per Strömberg lämnar Icagruppen där han varit vd sedan 2012. Han slutar som koncernchef den 31 december 2022. Ny vd blir Nina Jönsson. Hon kommer senast från vd-rollen på Plantagen, men har också sex års erfarenhet som sortiments- och inköpsdirektör inom Ica Sverige.

Samtidigt offentliggörs att det blir det vd-byte även på Ica Sverige och Apotek Hjärtat.

Anders Svensson lämnar som vd för Ica Sverige efter 13 år i rollen. Eric Lundberg, idag vd på Apotek Hjärtat, tar över som vd för Ica Sverige den 1 september. Försäljningsdirektören på Apotek Hjärtat, Monika Magnusson, går då in som ny vd för Hjärtat.

Per Strömberg kommer att föreslås som ledamot i Icagruppens styrelse i början av 2023.

– Jag satte målbilden att vara en längre tid på Ica när jag började 2012 och det tycker jag att tio år väl uppfyller. Ägarförändringen som annonserades i höstas gjorde att jag kände att det var viktigt att vara med och leda Icagruppen genom den och medverka i förändringsresan. Nu har vi kommit en bra bit på vägen och det känns därför som rätt tidpunkt för mig att avsluta min operativa roll samtidigt som jag är väldigt glad över att kunna lämna över till Nina Jönsson. Jag känner ett stort engagemang för Ica och ser därför fram emot att fortsätta som ledamot i Icagruppens styrelse, säger Per Strömberg.

– Tiden med Per som vd har gett Ica en mycket stark strategisk plattform och har stärkt professionaliteten i hela Icas arbete. Det har också visat sig i den fina utveckling som bolaget har haft de senaste tio åren. Därför är vi också mycket tacksamma att Per valt att tacka ja till en föreslagen styrelseroll för att bidra med kontinuitet framåt. Samtidigt är det ett bra skede att nu göra ett skifte. De huvudstrategier som bolaget jobbar efter ligger fast. Samtidigt som nya tider och marknadsförutsättningar skapar nya utmaningar och gör att vi hela tiden behöver anpassa oss, säger Claes Göran Sylvén, ordförande i Icagruppen.

Den nya vd:n för Icagruppen, Nina Jönsson, har över 20 års erfarenhet av olika ledande befattningar inom detalj- och livsmedelshandeln.

– Jag är väldigt glad att Nina Jönsson har valt att tacka ja till jobbet som vd för Icagruppen. Kombinationen av en bred bakgrund från både leverantörsledet och handeln gör att hon har de unika erfarenheter som krävs för rollen som vd för Icagruppen, säger Claes Göran Sylvén.

Enligt Clas Göran Sylvén har Nina Jönsson har också ett starkt ledarskap som bygger på att ge stort ansvar och mandat ute i organisationen som säkrar handlingskraft och snabbhet.

– Därutöver har Nina även en bred affärskunskap och är inte minst en mycket uppskattad tidigare ledare inom Ica med en stor förståelse för Ica-modellen efter sina sex år som sortiments- och inköpsdirektör inom Ica Sverige, säger Sylvén.

Nina Jönsson ser fram emot att återvända till Icagruppen.

– Det känns förstås extra stimulerande att axla rollen som vd. Jag har alltid motiverats av att jobba konsumentnära och här är Ica den starkaste kraften i branschen. Genom dagligvaror, apoteken, banken, försäkringarna och fastigheterna bidrar Ica på så många sätt i människors vardag. Att tillsammans med alla medarbetare och handlare fortsätta utveckla Icaidén, entreprenörskapet och kundfokuset, som lagt grunden för Icas framgångar, är det jag ser allra mest fram emot, säger Nina Jönsson, som tillträder som vd för Icagruppen den 1 januari 2023.

Icagruppen har idag också utsett ny vd för Ica Sverige och ny vd för Apotek Hjärtat.

Eric Lundberg tillträder rollen som vd för Ica Sverige redan den 1 september. Anders Svensson stannar kvar inom Ica Sverige fram till tredje kvartalets slut för att säkerställa en bra överlämning.

– Det har varit 13 händelserika år som vd för Ica Sverige där jag känner en stor stolthet att tillsammans med alla drivna handlare och medarbetare ha stärkt Icas varumärke och position på marknaden, ökat försäljning och lönsamhet samt drivit Ica Sveriges digitala transformation. Beslutet att lämna Ica har växt fram under våren och det känns nu som en lämplig tidpunkt för mig att lämna över till Eric, säger Anders Svensson.

Eric Lundberg har arbetat inom Icagruppen sedan 1 maj 2021 då han blev vd för Apotek Hjärtat. Han har tidigare varit bland annat koncernchef på Kjell & Company.

−Jag känner mig oerhört hedrad att få förtroendet att driva Ica-idén vidare genom Ica Sverige i en för dagligvarubranschen både spännande och utmanande tid. Att bidra till att göra varje dag lite enklare för våra kunder, i samverkan med medarbetare och handlare, känns viktigare än någonsin, säger Eric Lundberg.

Han efterträds av Monika Magnusson som har mer än 20 års erfarenhet av ledande befattningar inom flera olika delar av apoteksbranschen, senast som försäljningsdirektör för Apotek Hjärtat, en roll hon haft sedan 2020. Hon är i grunden själv apotekare.

− Apotek Hjärtat är inne på en fantastisk resa och jag känner ett mycket stort engagemang för vårt uppdrag. Givetvis är jag ödmjuk inför rollen, men samtidigt trygg i att alla mina kollegor runt om i Hjärtat har kompetensen och omtanken på plats. Jag ser fram emot att tillsammans med dem fullfölja vår plan att bygga ihop våra redan så uppskattade fysiska kundmöten med nya digitala möjligheter till den allra bästa helhetsupplevelsen, säger Monika Magnusson.

Artikeln är en del av vårt tema om På nytt jobb.

Läs mer om: ica
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Nordby över fyra miljarder igen – siktar på rekord 2023
Tackar för sig efter 55 år
Rekordår för outletområde
Han är först ut när Tempo pilottestar hybridlösning
Mode och inredning till Väla
Nyemission och besparingar för förlusttyngt Nelly
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.078